Już 1 - 4 lutego będzie można nas spotkać na Targach BUDMA w Poznaniu!

Czytaj więcej

SZKOŁA ŚREDNIA VUOSAARI

PRZYPADEK REFERENCYJNY

WIELOPIĘTROWY BUDYNEK SZKOŁY ŚREDNIEJ OŻYWIA TĘTNIĄCE ŻYCIEM ŚRODOWISKO MIEJSKIE

 

Nowa szkoła średnia, zbudowana w centralnej lokalizacji, tuż obok stacji metra Vuosaari w Helsinkach, jest również budynkiem publicznym służącym społeczności. Zachęcająca okładzina z drewna zastosowana w wejściach do trzypiętrowego budynku i tarasach na dachu stanowi doskonały kontrapunkt dla surowej okładziny ceglanej.


Szkoła średnia Vuosaari, zakontraktowana przez miasto Helsinki, została ukończona i oddana do użytku wczesną jesienią 2021 roku. Budynek został wybudowany w tzw. modelu cyklu życia i będzie własnością miasta Helsinki. Budynek został zaprojektowany przez Verstas Architects, a wybudowany przez YIT i Caverion Group. Caverion będzie odpowiedzialny za konserwację nieruchomości przez następne 20 lat.

 

vuosaaren_lukio_1

 

„Chcieliśmy zadbać o to, aby skala i ogólna funkcjonalność budynku pasowała do otaczającego środowiska, ponieważ liceum jest integralną częścią gęsto zabudowanej części miasta, a w pobliżu będzie dużo poruszających się ludzi. Elewacje różnią się kształtem, materiałem i kolorem, są ciekawe, przyjazne ludziom i łatwo dostępne”.

Architekt Mikko Rossi, Verstas Architects

 

Jeśli chodzi o efektywność energetyczną, szkoła średnia Vuosaari jest blisko budynku o zerowym zużyciu energii. Oprócz zielonych dachów, dach będzie posiadał również system fotowoltaiczny, który wytworzy ponad 15% energii elektrycznej zużywanej przez nieruchomość. Ważną częścią projektu i realizacji budynku była opłacalna konserwacja i obsługa. Różni udziałowcy strony projektu dziękują sobie nawzajem za udaną współpracę, która pomogła im osiągnąć wspólny cel.

 

WSZECHSTRONNE OBIEKTY ŚWIADCZĄ USŁUGI DLA DZIELNICY Z 40 000 MIESZKAŃCÓW

 

Budynek jest ciekawy wizualnie i funkcjonalnie oraz zajmuje całą przeznaczoną dla niego działkę. Wejścia, tarasy na dachu i zewnętrzne klatki schodowe tego trzypiętrowego budynku ożywiają otaczający krajobraz miasta. Na elewacjach zastosowano cegły w różnych odcieniach, sklejane za pomocą tzw. „fug mistrzowskich”, gdzie resztki zaprawy rozprowadza się na licu cegły, oraz specjalnie wyprofilowane, zabezpieczone przed ogniem panele świerkowe.

 

vuosaaren_lukio_2

Szkoła średnia Vuosaari liczy około 900 uczniów i koncentruje się na muzyce, sztuce i technologii, więc jest więcej dźwiękoszczelnych sal do ćwiczeń, studiów i scen niż zwykle. Przestronne lobby i tereny zewnętrzne mogą być również wykorzystywane jako miejsca występów. Wieczorami i w weekendy w budynku odbywa się wiele imprez organizowanych przez mieszkańców i organizacje dzielnicy Vuosaari. Już na etapie realizacji budynku położono fundament pod użytkowanie komunalne:

 

„Mała działka w ruchliwej okolicy o dużym natężeniu ruchu była dla nas wyzwaniem logistycznym. Kluczowa była ścisła współpraca i komunikacja z sąsiadami, potencjalnymi przyszłymi użytkownikami i innymi zainteresowanymi stronami. Ludzie z niecierpliwością oczekiwali na ukończenie budynku: nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych byli zachwyceni, kiedy odwiedzili nową szkołę”.

Kierownik budowy Harri Peltonen, YIT

 

OKŁADZINA Z DREWNA OGNIOODPORNEGO WYRÓŻNIA ELEWACJE

 

W okładzinie wnętrz liceum zastosowano dąb o ciepłym odcieniu. Ten sam ton zastosowano również w rzeźbiarsko podobnej artykulacji i wejściach fasad. Zostały one obłożone panelami ze ślepymi gwoździami świerkowymi , wyprodukowanymi i uodpornionymi ogniowo przez Nerkoo’s Planing Mill.

 

vuosaaren_lukio_VVS_sisaltokuva_730x520

Panele zostały uodpornionymi ogniowo za pomocą przezroczystego środka ogniochronnego NT DECO. Ściany panelowe z ukrytymi rowkami tworzą wrażenie wąskiej listwy, podkreślając pożądaną niewielką skalę budynku.

 

„Na elewacjach budynków użyteczności publicznej należy stosować produkty spełniające klasę ogniową B-s1 d0. Poszukiwaliśmy i znaleźliśmy środek zmniejszający palność o odpowiednim odcieniu dla paneli, dzięki modelom wdrożonym wspólnie z Nordtreat i Nerkoo's Planing Mill. Spędziliśmy wystarczająco dużo czasu na szukaniu odpowiedniego profilu i koloru oraz produkcji produktów ognioodpornych. Widać to w efekcie końcowym, który okazał się sukcesem.”

Architekt Mikko Rossi, Verstas Architects

 

Oprócz profili podstawowych, tartak Nerkoo Planing Mill wykonuje również profile paneli i obróbki powierzchni dostosowane do życzeń klientów. Ryflowane panele świerkowe z ukrytym systemem pióro-wpust wykonane dla liceum Vuosaari zostały zaprojektowane wspólnie z klientem według jego ilustracji.

 

„To był nasz pierwszy duży projekt publiczny, w którym dostarczyliśmy specjalnie wyprofilowane panele pokryte półprzezroczystym środkiem ogniochronnym NT DECO. Ponieważ ostateczny ton różnił się od naszych standardowych odcieni, wykorzystaliśmy partię paneli zarezerwowaną do produkcji, aby wykonać zabarwione próbki, zapewniając, że efekt końcowy był zgodny z oczekiwaniami”.

Kierownik sprzedaży Ville Lahti, Nerkoo’s Planing Mill.

 

Od 2019 roku produkujemy certyfikowane panele z powłoką NT DECO, które spełniają wymagania klasy B-s1 d0.

 

„Nasza współpraca z Nordtreat jest otwarta i bezpośrednia. Dzielenie się wiedzą techniczną i pomysłami na rozwój produktów przynosi korzyści obu stronom i razem możemy zaoferować doskonałe usługi deweloperom, projektantom i firmom budowlanym.”

Kierownik sprzedaży Ville Lahti, Nerkoo’s Planing Mill.

 

ZAMÓW PRÓBKI KOLEKCJI TONÓW

Zamów próbki kolorów z kolekcji kolorów Nordic hues lub swoje własne odcienie!


ZAMÓW TERAZ →